Reumatologie


Reumatologia este o specialitate care abordează afecţiunile ţesuturilor conjunctive (de legătură) şi în special afecţiunile articulaţiilor, precum şi unele afecţiuni autoimune. Articulaţiile pot fi afectate de o gamă foarte variată de agenţi agresogeni, care acţionează de cele mai multe ori în mod repetitiv, în mod constant de-a lungul vieţii şi care duc la degradarea progresivă a diferitelor structuri articulare. La acestea se adaugă şi predispoziţia genetică pe care unele persoane o au pentru a dezvolta boli ale articulaţiilor.

Astfel, la o persoană predispusă, excesul în greutate, anumite boli metabolice şi traumatismele repetate pot duce la deteriorarea articulaţiilor membrelor inferioare. Este bine să abordăm astfel de probleme din punct de vedere preventiv, să corectam factorii de risc şi favorizanţi înainte de apariţia modificărilor articulare ireversibile. În cadrul acestei specialităţi se află şi bolile autoimune, care, de multe ori afectează şi articulaţiile.

Aceste boli sunt foarte periculoase, din cauza posibilităţii de progresie rapidă spre invaliditate(cum este cazul poliartritei reumatoide şi spondilitei anchilozante), dar şi din cauza riscului vital pe care îl prezintă (de exemplu lupusul eritematos sistemic).  Având în vedere progresele care s-au făcut în tratamentul acestor afecţiuni, ele pot fi încetinite sau oprite în evoluţie astfel încât calitatea vieţii şi supravieţuirea să fie cât mai apropiate de normal.